Vertrouw de vakmensen

22-01-2023

Vertrouw de mensen die goed in hun vak zijn. Echte professionals doen namelijk liever iets goed dan fout.

Val vakmensen daarom niet lastig met een overkill aan regels, procedures en onzinnige bureaucratie. Maar zorg voor een harmonieuze bedrijfscultuur waarin ze zich kunnen ontwikkelen in hun vak en bij het leveren van performance.

Onzichtbaar Leiderschap gaat volgens Mathieu Weggeman, hoogleraar organisatiekunde: ‘Van Vinken naar Vonken’ en het ‘DELLE-principe’, over integer zijn, werken vanuit een lange termijn visie, uitgaan van duurzame relaties, voorbeeld gedrag, een profesionele en harmonieuze sfeer creëren, vertrouwen geven, loslaten en anders vasthouden, vakprofessie ontwikkelen, helder en transparant communiceren, open staan voor feedback, mensen verantwoordelijkheid geven en een context creëren waar mensen mogen leren en fouten mogen maken.

Het belangrijkste is om jezelf als leider ondergeschikt te maken en datgene te doen wat in het belang van de schadeherstelorganisatie. En dat is andere mensen beter maken, zelfleiderschap en professie bij je medewerkers ontwikkelen.

Hoe meer regeldruk er in een autoschadeherstelbedrijf of dealerorganisatie heerst, hoe vaker de motor vastloopt

Vertrouw daarom de mensen die goed in hun vak zijn en treed assertief op voor de mensen waarvoor dat niet meer geldt. Dit is de bottomline van het betoog van Mathieu Weggeman. Het door Weggeman smakelijk opgediste DELLE-principe werkt op de lachspieren. Al is het te treurig voor woorden hoeveel energie, tijd en geld organisaties verliezen door dit soort vormen van ‘meestribbelen’ en manier van werken.
https://lnkd.in/dPg2PFR

Weggeman omschrijft professionals als mensen met een grote liefde voor hun vak. Deze gemotiveerde medewerkers willen vanuit hun vakmanschap, mindset en drive van betekenis zijn.

Het hoeft dus niet allemaal dichtgeregeld te zijn. En de one-size-fits-all filosofie werkt al helemaal niet. Want we zijn namelijk helemaal niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Het principe van de Sovchoz - was een collectieve staatsboerderij ten tijde van de Sovjet-Unie - is al in de vorige eeuw ter ziele gedragen.
Het is dus de kunst om juist situationeel te organiseren op basis van wat er – in de context – mogelijk en nodig is.

Van Vinken naar Vonken.
Mathieu Weggeman windt er geen doekjes om: bedrijven en organisaties kampen met buitensporig veel ‘turfsmurfen, vinkvee en spreadsheetfundamentalisten’ en daardoor verliezen we werktevredenheid, goede vakprofessionals, het is enorm kostbaar en niet efficiënt en effectief.

Het maakt organisaties onnodig star, traag en stug. We moeten dus meer vonken in plaats van vinken, stelt Weggeman in zijn college over leiderschap in professionele organisaties. Zijn advies: kom los van planning & control en stuur op collectieve ambitie, richt je op de bedoeling van de organisatie, de intrinsieke motivatie, verbondenheid en vakdeskundigheid. Dan komt het organisatiesucces als vanzelf.
https://lnkd.in/gpXBpcEv

Mocht je naar aanleiding van bovenstaand pakkend stuk - Mathieu Weggeman hoogleraar organisatiekunde "van Vinken naar Vonken" en het DELLE-principe - willen weten hoe ik het ‘spel’ speel?
Waarschijnlijk is er op veel vlakken samen meerwaarde te behalen binnen de autoschadeherstelbedrijven.
Dus als je eens zou willen klankborden hoe ik hier tegenaan kijk, dan nodig ik je van harte uit.
Kom in gesprek met mij! 06-52762087. 

Bron Linkedin: 
Franc van Mourik
Mathieu Weggeman